Siguranta financiara a romanilor va depinde de diversificarea surselor lor de venit la pensionare

2018-05-07T10:41:54+03:005 aprilie 2018|

In contextul declaratiilor publice din ultimele zile, APAPR reitereaza cateva aspecte importante:

 1. Sistemele de pensii publice se afla sub o presiune uriasa peste tot in lume din cauza imbatranirii populatiei si reducerii numarului de tineri care sa sustina pensiile celor in varsta. In ultimele doua decenii, 76 de tari au crescut contributia la sistemul public de pensii (Franta, Norvegia, Portugalia, Rusia, etc.), 55 de tari au crescut pragul varstei de pensionare (Germania, Italia, Olanda, Marea Britanie etc.), iar 60 de state au ajustat pachetul de beneficii pentru actualii pensionari, pentru a reduce costurile fiscale (Belgia, Brazilia, Italia, Japonia, Olanda, Marea Britanie, Romania etc.). Tara noastra nu face exceptie: situatia demografica este extrem de nefavorabila, iar prognozele recent publicate de Organizatia Natiunilor Unite arata ca Romania va inregistra a saptea cea mai drastica reducere a populatiei in perioada 2017-2050 la nivel mondial: de la 19,7 milioane locuitori in 2017 la 16,4 milioane in 2050, adica -17%. Ca urmare, in Romania, ca in multe state ale lumii, sistemul public de pensii nu mai poate sa asigure de unul singur pensii adecvate generatiilor viitoare de
  romani. Detalii aici.
   
 2. Populatia tinde sa isi subestimeze nevoile reale de economisire pentru pensie peste tot in lume, inclusiv in tarile mult mai dezvoltate si educate financiar decat Romania. In aceste conditii, in tara noastra riscul subevaluarii este cu atat mai mare. Potrivit unui studiu realizat la solicitarea APAPR in toamna anului 2017, circa 75% dintre romani (adulti, mediul urban, utilizatori de Internet) isi doresc sa obtina o pensie de peste 500 de euro la varsta retragerii, in timp ce in prezent doar mai putin de 2% dintre pensionari se bucura de un asemenea nivel al pensiei. Aceasta diferenta uriasa dintre asteptari si realitate nu poate fi compensata doar de sistemul public de pensii, ci este necesara consolidarea Pilonului II de pensii private obligatorii si Pilonului III de pensii private facultative, ca solutii complementare la Pilonul I de pensii de stat. Mai mult, 38% dintre romani nu economisesc absolut deloc pentru pensie, iar pentru inca 39% putinele economii vizeaza cu totul alte aspecte (acoperire credite, renovare locuinta, masina, vacante, etc.) si nu suplimentarea pensiei. In aceste conditii, Pilonul II obligatoriu este singura sursa suplimentara de economisire pentru un procent covarsitor al populatiei active din Romania – iar pentru romanii cu venituri mici, Pilonul II este singura sursa suplimentara de economisire. Detalii aici (slide-urile 5-7).
   
 3. Din acest motiv, obligativitatea contributiei la o pensie administrata privat este prezenta in foarte multe state dezvoltate din lume, diferind doar platitorul acestei contributii: individul, angajatorul sau statul. Potrivit unui studiu international realizat de compania de consultanta Melbourne Mercer, statele lumii cu cele mai bune sisteme de pensii (Danemarca, Olanda, Australia, Finlanda, Suedia, Elvetia) respecta toate aceeasi reteta: sistemul public de pensii (bazat pe redistributie) este completat de o componenta privata, un Pilon II bazat pe acumulare si administrat privat si, cel mai important, cu contributie obligatorie sau cvasi-obligatorie. Detalii aici (slide-urile 7-8).
   
 4. In ultimele luni, performanta Pilonului II din Romania a fost remarcata de institutii prestigioase: OECD, BetterFinance, Comisia Europeana, iar afectarea recenta a contributiei virate in administrare privata a atras numeroase critici, intrucat este de natura sa puna in pericol sustenabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii in general si sa impacteze negativ piata de capital si stabilitatea financiara a Romaniei. Detalii aici.

„Pilonul II de pensii private din Romania este unul solid, transparent, eficient reglementat, profitabil pentru participanti si doar mentinerea sa in forma actuala este de natura sa aiba in viitor efecte pozitive pentru cele 7 milioane de romani care contribuie la aceste fonduri de pensii. Siguranta financiara a romanilor va depinde de diversificarea surselor lor de venit la pensionare, prin participarea atat la sistemul public, cat si la cel privat de pensii. In plus, fondurile de pensii de Pilon II sunt deja investitori importanti in economia romaneasca, unde isi investesc peste 92% din active, sprijinind cresterea economica si crearea de locuri de munca in Romania”, afirma Andreea Pipernea, Vicepresedintele APAPR.

APAPR va continua sa comunice si sa informeze pe toti cei interesati sa evalueze in mod corect performanta actuala a sistemului de pensii private si consecintele unor eventuale modificari.