Totul despre Pilonul II2023-12-05T19:00:00+02:00

Pilonul II este o investitie sigura in viitorul tau

Afla ce drepturi ai, cine si ce anume iti garanteaza si cum poti verifica oricand ce se intampla cu banii tai

Garantii pentru un viitor mai bun

Cand banii tai sunt la mijloc, vrei sa primesti garantii. E bine sa stii ca pensia ta Pilon II este garantata de administratorul fondului tau. In Romania exista sapte administratori de pensii private Pilon II, iar Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) reglementeaza, urmareste zilnic si controleaza permanent activitatea administratorilor de fonduri de pensii private.

Banii din fondurile de pensii private nu sunt tinuti de administratori, ci pastrati de bancile depozitare, care la randul lor sunt institutii atent supravegheate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Acesti bani sunt proprietatea participantilor la fond si pot fi folositi doar pentru plata unei pensii private viitoare. Administratorii nu au acces direct la banii tai: ei doar transmit ordine de investitii bancii depozitare, care executa aceste ordine dupa inca o verificare de legalitate.

Prin lege, fondurile de pensii private nu pot declara faliment. Separarea stricta a banilor intre fondul de pensii si administratorul fondului de pensii face ca fondurile de pensii sa nu poata întampina dificultati financiare. Riscul exista, in mod teoretic, doar pentru administratori. Chiar si daca apare situatia in care un administrator are dificultati si nu mai poate gestiona in bune conditii fondul de pensii, intervine procedura de administrare speciala, prin care fondul sau este transferat catre alti administratori, cu rezultate bune in administrare.

Munca ta, pensia ta, o investitie pentru tine

Putina lume stie ca suma cu care romanii cotizeaza la fondul de pensii este garantata prin lege, astfel incat suma primita la finalul perioadei de acumulare nu poate fi mai mica decat cea cu care au contribuit (minus comisioanele prevazute de lege). O parte mica a statelor lumii practica aceasta garantie pentru fondurile de pensii, iar Romania este printre ele.

Desi nu pot fi prezise sumele exacte ce vor fi disponibile peste 20 sau 30 de ani, experienta a aratat ca administrarea privata a avut rezultate bune si ca fondurile private platesc pensii semnificativ mai mari decat contributiile acumulate. Fonduri de pensii private precum cele din Romania functioneaza in multe state dezvoltate de mai bine de un secol.

Pensia privata Pilon II va depinde de sumele de bani stranse in contul tau individual din sistemul de pensii administrate privat, deci de contributile efectuate în timpul vietii active, dar si de randamentul obtinut din investitiile facute de catre administratorii fondurilor. Fiecare administrator are o strategie de investitii prin care va inmulti banii din fondul de pensie. Acestia nu pot investi in afara prevederilor legale foarte stricte si precise. Administratorii sunt direct interesati sa iti inmulteasca banii eficient si sigur, pentru ca ei primesc un comision de administrare proportional cu castigurile pe care ti le aduc.

E vorba de siguranta ta financiara la pensie

E simplu si usor sa te informezi despre pensia ta privata Pilon II. Poti verifica în orice moment pe Internet la ce fond contribui si cati bani ai strans. Intra pe proprietardepensie.ro, apapr.ro sau pe asfromania.ro, unde vei gasi mai multe explicatii clare si usor de inteles si vei fi indrumat sa identifici administratorul tau de pensie privata daca nu il cunosti deja. Odata ce stii la ce fond contribui, vei putea verifica online starea la zi a pensiei tale. Vei avea acces la istoricul platilor la fond, precum si la detalii despre cati bani a facut pentru tine administratorul tau din investitiile realizate.

In plus, in fiecare an, toti participantii la Pilonul II primesc scrisoarea anuala de informare. Poti primi scrisoarea pe hartie sau sa o soliciti in format digital administratorului tau, pentru a fi informat cu privire la contributiile virate, randamentul acestora si valoarea totala acumulata in cont.

Pana la finele lunii septembrie 2023, peste 210.000 de romani au incasat deja pensia privata de la Pilonul II si III, sumele totale atingand aproape 2,4 miliarde de lei! Altfel spus, sistemul de pensii private dovedeste ca este solid chiar si intr-o perioada de turbulente economice si scaderi pe pietele financiare.

Pe langa banii din fondurile de pensii private, care au avut pana acum rezultate foarte bune, administratorii tin si un provizion tehnic, adica sume de rezerva, constituite din comisioanele incasate în timp. Azi, aceste sume de rezerva sunt in valoare de peste 1 miliard de lei, pregatite sa compenseze orice eventuale pierderi, daca este cazul. Pana in prezent, insa, administratorii au folosit doar 0,02% din aceasta rezerva, semn ca fondurile de pensii fac plati fara probleme din castigurile generate prin investitii.

Dreptul tau la o pensie sigura

Pensia privata Pilon II reprezinta un venit suplimentar pensiei de la stat. Persoanele sub 35 de ani pot sa adere la un fond de pensii privat, la prima angajare, sau vor fi repartizate aleatoriu in primele patru luni de la prima plata a contributiilor de asigurari sociale. Angajatii intre 35-45 de ani pot face acest lucru optional. Pilonul II este accesibil si persoanelor care nu au un loc de munca, dar care au un contract pe baza caruia se platesc contributii de asigurari sociale în sistemul public. Orice persoana care contribuie sau/si in numele careia s-au platit contributii la un fond de pensii administrat privat are un drept viitor la o pensie privata.

In prezent, peste 8 milioane de romani contribuie la fondurile de pensii private Pilon II. Aici, banii lor sunt investiti pana la varsta pensionarii sau mai devreme, in caz de invaliditate, ori deces. Daca participantul beneficiaza de pensie de invaliditate pentru afectiuni care nu ii mai permit sa munceasca, acesta are dreptul sa primeasca contravaloarea banilor stransi in contul sau de Pilon II.

Nici macar in caz de deces banii nu se pierd. Ei se mostenesc in situatia in care decesul participantului are loc inainte ca acesta sa solicite deschiderea dreptului la pensie. Automat, mostenitorii directi dobandesc calitatea de beneficiari.

Go to Top