Conferinta „Primii 10 ani de pensii private in Romania”

2018-04-23T21:40:25+03:0010 octombrie 2017|

Bilantul a 10 ani de pensii private obligatorii in Romania

38 miliarde de lei acumulate, 7 milioane de contributori, 7 miliarde de lei castig net in conturi

Bucuresti, 10.10.2017. Pilonul II de Pensii in Romania implineste un deceniu de existenta in Romania, timp in care a dovedit ca protejeaza contributiile participantilor si le aduce o valoare suplimentara, stimuleaza economia nationala si reprezinta o sursa locala importanta de finantare a proiectelor publice. Potrivit unui studiu national realizat cu ocazia bilantului primilor 10 ani de pensii private obligatorii in Romania, trei sferturi dintre romani se asteapta sa primeasca o pensie de peste 500 de euro, in conditiile in care mai mult de o treime dintre acestia nu economisesc deloc, iar numarul celor care primesc in prezent o pensie care depaseste acest prag reprezinta doar 1,1% din numarul total al actualilor pensionari.

Anul 2017 marcheaza 10 ani de existenta a sistemului de pensii private obligatorii in Romania, iar cele mai recente date arata importanta acestui sistem pentru contributori si pentru economie. Astfel, la sfarsitul lunii septembrie 2017, existau 7 milioane de participanti la fondurile de pensii Pilon II, suma cumulata in conturile lor fiind de peste 38 de miliarde de lei, iar castigul total fiind de cca. 7 miliarde de lei. Potrivit acelorasi date, valoarea medie a unui cont este de aproximativ 5.500 de lei, in timp ce peste un milion de participanti au peste 10.000 de lei in cont. Pentru acest prim deceniu, randamentul mediu anualizat al Pilonului II se ridica la 9,1%.

„Sistemul de pensii private obligatorii a devenit in cei zece ani de activitate un pilon de sprijin pentru o intreaga generatie, un fapt extrem de important, daca luam in calcul evolutiile ingrijoratoare din societatea noastra, precum imbatranirea accentuata a populatiei, migratia tinerilor si scaderea numarului de oameni activi. Mai mult, industria pensiilor Pilon II din Romania este una extrem de competitiva in Europa, oferind cele mai bune randamente reale, potrivit institutiilor de specialitate. In al treilea rand, fondurile contributorilor se intorc in economia romaneasca, generand activitati economice, venituri pentru stat si noi locuri de munca”, afirma Iulius Postolache, Presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania.

Asteptarile de la pensie, mult peste realitatea curenta

Trei din patru romani astepta o pensie de peste 500 de euro, in momentul retragerii din viata activa, arata un studiu realizat pe platforma iVox, la solicitarea APAPR, despre atitudinea romanilor fata de sistemul de pensii, desfasurat in perioada 15-29 septembrie, la care au participat 1.827 romani, utilizatori de Internet, din mediul urban.

Desi trei sferturi dintre romani isi doresc o pensie peste pragul de 500 de euro, in prezent, doar 1,03% dintre pensionari primesc la final de luna o pensie in valoarea de peste 500 de euro. Studiul recent mai arata ca 35% din respondenti, adica mai bine de o treime, nu economiseste deloc, in timp ce 36% din respondenti pun deoparte mai putin de 300 de lei pe luna, adica putin pete 50 de euro. Numai un sfert din respondenti a declarat ca economiseste peste 300 de lei pe luna. La intrebarea „Ce va impiedica sa faceti economii mai mari decat faceti deja”, 70% din respondenti au afirmat ca veniturile reduse si doar circa 5% au declarat ca au incredere in pensia pe care o vor primi de la stat si, astfel, nu considera ca vor avea nevoie de economii suplimentare.

„Romanii au asteptari mari de la pensia pe care o vor primi la batranete, desi in acest moment nu pot sa puna deoparte bani pentru a avea o batranete fara griji, iar diferenta intre asteptarile romanilor si realitatea curenta este foarte mare. In aceste conditii, Pilonul II in forma sa actuala este singura formula care poate oferi o speranta pentru milioane de romani ca vor ajunge la o un nivel de pensie care sa le asigure un trai bun. De asemenea, fondurile de pensii deja au un rol important in sustinerea economiei Romaniei si in acelasi timp adreseaza o nevoie sociala acuta pentru populatie pentru economisire pe termen lung”, afirma Iulius Postolache, presedintele APAPR.

Europa, fata in fata cu provocarile imbatranirii populatiei

Si Europa se confrunta cu provocarea mentinerii unui sistem sustenabil de pensie, in conditiile in care raportul dintre populatia de peste 64 de ani si populatia activa va creste de la 28%, cat era in 2015, la 51%, pana in 2050, potrivit OECD. In aceste conditii, Pilonul I de pensii (pensiile obligatorii de stat) se va confrunta cu adevarate provocari.

Daca in 2013, populatia Europei atingea 502 milioane de locuitori, pana in anul 2060, va ajunge la 523 de milioane de locuitori. In acelasi timp, va creste si gradul de imbatranire a populatiei: de la 13,3%, in prezent (persoane intre 65-79 de ani) la 16,6%, in 2060, iar rata celor peste 80 de ani se va dubla: de la 5,1%, cat este in prezent, la 11,8%, in 2060. Ponderea fortei de munca activa va scadea, de asemenea, de la 211 milioane de angajati (in prezent), la 202 milioane de angajati, in 2016.

Tarile cu cele mai bune sisteme de pensii din lume au mizat pe sisteme mixte de pensii, care imbina pensia privata de stat cu pensia privata obligatorie. Astfel, Danemarca este considerata tara cu cel mai bun sistem de pensii din lume, potrivit Melbourne Mercer Global Pension Index, urmata de Olanda si de Australia.

„O Europa aflata in plin proces de imbatranire demografica nu se poate sprijini doar pe sistemele publice de pensii: fondurile private de pensii sunt necesare pentru ca oamenii sa primeasca pensii rezonabile si sustenabile. Experienta statelor europene cu cele mai performante sisteme de pensii arata importanta pe care o au schemele private in formularea unor politici eficiente in acest domeniu. Dupa cum putem bine observa in Romania, fonduri le de pensii private sunt esentiale pentru ca oamenii sa primeasca ceea ce-si doresc de la pensiile lor, de aceea este vital sa continuati dezvoltarea lor”, a declarat Matti Leppälä, Secretar General al organizatiei PensionsEurope.

Despre APAPR
Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania este o organizatie profesionala, neguvernamentala, apolitica, independenta, nonprofit, creata pentru a proteja interesele, a promova si a dezvolta colaborarea si cooperarea in domeniul fondurilor de pensii private din Romania. APAPR are 13 membri (10 administratori de fonduri de pensii private si 3 banci depozitare) si are o reprezentativitate de 100% pe piata pensiilor private. APAPR apara interesele celor 7 milioane de participanti (conturi individuale) la fondurile de pensii private si este afiliata la Federatia Europeana a Fondurilor de Pensii Private, PensionsEurope.

Contact presă
Mihai Bobocea, Conslier al Board-ului APAPR, mihai.bobocea@gmail.com
Cristina Lica, Communication Consultant, Rogalski Damaschin PR, 0740.051.749, cristina.lica@rogalski.ro

Prezentari