Pilonul II de pensii private aniversează 15 ani. O reformă de succes pe calea europeană a României

2023-12-01T22:26:08+02:008 noiembrie 2023|

Pilonul II de pensii private obligatorii reprezintă una dintre cele mai de succes reforme structurale din Romania, care poziționează țara noastră în compania selectă a statelor dezvoltate din Uniunea Europeana și OCDE, organizație unde Romania este stat candidat pentru aderare – aceasta este concluzia evenimentului aniversar „Primii 15 ani de Pilon II” organizat astăzi de APAPR la sediul Băncii Naționale a României (BNR).

Conferință a fost deschisă de Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: „Viziunea Băncii Mondiale, cu care suntem de acord, este că un sistem de pensii bazat pe mai mulți piloni este mai apt să răspundă nevoilor societății. După 15 ani, fondurile de pensii private sunt acum cel mai important actor din sectorul financiar după bănci, banii administrați de aceste fonduri – circa 25 de miliarde de euro în prezent – reprezentând al doilea cel mai important activ financiar al populației, după depozitele bancare. Activele fondurilor de pensii reprezintă o acumulare istorică de capital românesc, care se regăsește inclusiv în dezvoltarea pieței de capital din România.”

Dan Armeanu, Vicepreşedintele Sectorului Pensii Private ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară), a subliniat rezultatele Pilonului II: „De-a lungul celor 15 ani, sistemul de pensii private din România a devenit cea mai importantă componentă a pieței financiare non-bancare, dovedindu-și eficiența prin creșterea substanțială a performanței fondurilor de pensii private, activele fondurilor de pensii private ajungând la 8,3% din PIB. Rentabilitatea anualizată obținută de la începutul sistemului până în prezent a fost de 7,55%, superioară ratei inflației pentru aceeași perioadă de 4,35%, iar rentabilitatea obținută în ultimul an a fost de 18,51%, superioară ratei inflației de 8,83%.”

Sumele acumulate în Pilonul II sunt investite în economie pe termen lung, reprezentând o sursă stabilă de finanțare a economiei și a statului, investițiile fondurilor de pensii private fiind efectuate în proporție de peste 90% în active ce susțin sub o formă sau alta finanțarea economiei românești. Dezvoltarea pieței de capital a fost posibilă prin implicarea sistemului de pensii private, fondurile de pensii fiind cei mai mari investitori instituționali din România, a punctat Dan Armeanu.

Justin Wray, Director de Politici la EIOPA (European Insurance and Occupational Pensions Authority, organizatia care grupeaza toate institutiile de supraveghere pentru sectorul de pensii private la nivel european) a aratat importanta fondurilor de pensii private în Europa în contextul deficitului de economisire pentru pensie si a unei populatii in proces accelerat de imbatranire pe intregul continent.

Radu Crăciun, Preşedintele APAPR (Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România) a prezentat principalele statistici privind Pilonul II după 15 ani de activitate: 8,1 milioane de participanți, 117 miliarde de lei acumulați, dintre care trei sferturi reprezintă contribuțiile virate în sistem și un sfert (peste 30 de miliarde de lei) reprezintă câștigul net adăugat în conturile tuturor românilor care cotizează la fondurile de pensii private. În același timp, fondurile de pensii private din Pilonul II au efectuat deja plăți în valoare totală de 1,7 miliarde de lei către 130.000 de beneficiari, cifră așteptată să depășească 2 mld. lei până la finele lui 2023 și să continue să crească exponențial în anii următori.

„Din estimările APAPR, dacă se respecta graficul inițial al creșterii contribuțiilor Pilonului II, valoarea conturilor de pensie privată pentru un stagiu de contribuție complet ar fi trebuit să fie cu 36% mai mare. Pentru remedierea măcar parțială a acestei situații, este necesară reluarea procesului de creștere a contribuțiilor la Pilonul II. Un prim pas important este cel din 2024 când, conform angajamentelor luate de România prin PNRR, contribuția ar trebui să crească de la 3,75% la 4,75% din venitul brut al românilor”, a declarat Radu Crăciun.

Matti Leppälä, Director General al PensionsEurope (federația care grupează asociațiile de fonduri de pensii private din Europa), a subliniat că este de importanță vitală pentru România să continue să-și dezvolte sistemul de pensii private, fondurile de pensii crescând încrederea oamenilor în stabilitatea sistemului de pensii în general și îmbunătățind climatul social. De asemenea, fondurile de pensii sunt importante pentru finanțarea creșterii economice a României și pentru prosperitatea viitoare a salariaților români:

„Multe țări europene se confruntă cu o acoperire insuficientă a sistemelor de pensii private în rândul populației. Dacă oamenii nu contribuie la un fond privat de pensii, ei nu vor economisi suficient pentru bătrânețe. Participarea obligatorie sau înrolarea automată a participanților constituie instrumente potrivite pentru creșterea nivelului de integrare a populației salariate în sistemele de pensii private. Felicit APAPR și fondurile de pensii private din Romania pentru rezultatele de succes din primii 15 ani de activitate și sunt încrezător că următorii 15 ani vor fi chiar mai buni pentru acest sector”, a completat Matti Leppälä.

A doua parte a conferinței a fost o dezbatere privind sistemul de pensii, demografie și piețele financiare, panelul fiind moderat de Mihai Bobocea, purtătorul de cuvânt al APAPR, cu participarea a patru specialiști reputați:
– Adrian Codirlaşu, Vicepreşedinte, CFA România
– Ionuţ Dumitru, Profesor Universitar, Academia de Studii Economice
– Christian Năsulea, Director Executiv, Institutul European pentru Studii Economice
– Cristian Popa, membru al Consiliului de Administraţie, Banca Naţională a României

„Mai bine de jumătate dintre statele membre UE și OCDE au sisteme de pensii private cu o componentă obligatorie sau semi-obligatorie. Din primele 15 țări cu cele mai bune sisteme de pensii din lume, 12 au sisteme private obligatorii similare Pilonului II de la noi. Nu este nimic exotic în a avea un sistem privat de pensii, iar al nostru a funcționat foarte bine în primii 15 ani de existență”, a precizat Cristian Popa, citând concluziile unui studiu realizat de Mercer și CFA Institute la nivel global.

„România are o problemă structurală majoră în piața muncii, numărul de contribuabili la buget, în particular la bugetul public de pensii, fiind cel mai mic în cadrul țărilor UE27 (raportat la bazinul potențial de forță de muncă disponibilă). Această situație face ca rata de dependență contributori/beneficiari în sistemul public de pensii (Pilonul I) să fie cea mai nefavorabilă în cadrul UE27, atât din motive demografice, dar și ca urmare a unor motivații fiscale nepotrivite. Cifrele demografice sunt așteptate să se deterioreze și mai mult pe termen mediu și lung, ceea ce face ca suplimentarea pensiei din Pilonul I prin pensii din Pilonii II, III și cele ocupaționale să fie o necesitate stringentă pentru România”, a explicat Ionuţ Dumitru.

Adrian Codirlaşu a concluzionat: „De la înființare, Pilonul II de pensii private a adus valoare contributorilor, generând randament în termeni reali pentru aceștia. Astfel, din calculele CFA Romania, Pilonul II de pensii are o eficiență pentru contributori de 3 la 1 comparativ cu pilonul de pensii publice (Pilonul I). Soluția pentru asigurarea unui sistem sustenabil de pensii este conversia graduală către un sistem finanțat de pensii (Pilonii II și III), care este în măsură să asigure atât echitate pentru contributori cât și randamente real pozitive pentru banii astfel economisiți de ei.”

Descarcă prezentare Radu Crăciun, APAPR

Descarcă prezentare Justin Wray, EIOPA

Descarcă prezentare Matti Leppälä, PensionsEurope

Descarcă prezentare Adrian Codirlaşu, CFA România

Go to Top