Intrebari / Raspunsuri
1 Cum aflu daca sunt participant la Pilonul II de pensii si la ce fond contribui?
Completeaza aici numele si CNP tau si afla imediat daca esti participant la Pilonul II de pensii private. Daca esti participant, vei afla si fondul de pensii la care contribui, precum si detaliile de contact ale companiei de administrare a acestui fond. Contacteaza-i si urmeaza acesti pasi:
1) trimite o copie dupa cartea de identitate pentru actualizarea datelor personale;
2) solicita datele de logare (user si parola) in contul tau online de pensie privata;
3) solicita sa primesti scrisoarea anuala de informare pe e-mail.
2 Cum aflu cati bani am strans in contul meu din Pilonul II de pensii private?
Toti administratorii din Pilonul II iti ofera posibilitatea de a-ti verifica online contul personal de pensie private. E simplu, oricand si de oriunde! Daca stii deja la care fond din Pilonul II contribui, intra aici sa-ti verifici pensia privata!
3 Cum si cand pot sa imi schimb fondul de pensii (sa ma transfer)?
Atat la Pilonul II obligatoriu, cat si la Pilonul III te poti transfera foarte usor de la un fond de pensii private la altul.
Tot ce ai de facut este sa contactezi administratorul la care doresti sa te transferi, acolo vei primi toate detaliile despre procedura, precum si formularele pe care trebuie sa le completezi.
Daca te transferi la mai mult de 2 ani dupa ce ai aderat la un fond de pensii private, transferul este gratuit, nu te costa nimic! Daca totusi decizi sa iti schimbi fondul de pensie privata mai devreme de aceasta perioada de 2 ani, transferul te poate costa pana la 5% din valoarea contului tau personal.
4 Lucrez in IT / constructii / agricultura / industria alimentara si vreau sa contribui in continuare la Pilonul II, cum procedez?
Tot ce ai de facut este sa completezi formularul disponibil aici si sa il depui la angajator!
5 Sunt angajator si trebuie sa imi informez salariatii conform Ordinului MMPS 585 / 2021, cum procedez?
Pentru a indeplini obligatiile legale izvorate din Ordinul Ministerului Muncii nr. 585 / 2021, dar si pentru a acoperi toate situatiile posibile, poti folosi acest model de scrisoare de informare pentru toti salariatii firmei.
6 Cand si cum pot sa retrag / sa imi iau banii din Pilonul II? Dar din Pilonul III?
La Pilonul II obligatoriu poti sa beneficiezi de suma acumulata in contul tau personal de pensie private in 3 situatii:
- Atunci cand obtii decizia de pensionare pentru limita de varsta din sistemul public de pensii;
- Atunci cand obtii decizia de pensionare pentru invaliditate (indiderent de grad);
- In cazul nefericit al decesului participantului la fond, suma poate fi revendicata de mostenitorii legali sau testamentari, dupa caz.
Cum primesti banii? Legea prevede in prezent doar doua optiuni: poti opta fie intre o plata unica, integrala, pe loc, a sumei acumulate, fie pentru plati lunare egale, esalonate, pe durata a cel mult 5 ani (cel mult 60 de plati lunare). Inainte de a lua aceasta decizie, intreaba administratorul fondului de pensii private ce regim fiscal se aplica in fiecare caz, adica ce impozite si contributii ti se vor retine. Nu iti face griji, nu vei avea obligatii birocratice: administratorul fondului de pensii va calcula, retine si vira impozitele datorate catre autoritatile fiscale.
La Pilonul III facultativ poti sa iti retragi banii economisiti oricand dupa implinirea varstei de 60 de ani, dar si in situatia pensionarii pentru invaliditate. De asemenea, banii economisiti in Pilonul III revin mostenitorilor legali sau testamentari in cazul nefericit al decesului participantului. La fel ca la Pilonul II, ai fie optiunea unei plati unice, fie cel mult 60 de plati lunare egale.
7 Cat de sigure sunt pensiile private? Am motive de ingrijorare?
Sistemul de pensii private din Romania a fost conceput cu un accent puternic pe siguranta contributorilor. Pentru ca aceasta intrebare apare foarte des, am pregatit o serie de explicatii despre cum functioneaza sistemul si mecanismele de siguranta din legislatie. Poti citi pe larg aici despre acest subiect.