Situatia actuala a Pilonului II de pensii

2018-05-23T12:10:57+03:0021 mai 2018|

Stii cum poti avea grija de banii tai de pensie din Pilonul II?

Ca participant la Pilonul II de pensii, poti afla rapid si simplu care este suma totala aflata in contul personal si structura investitiilor realizate cu banii tai. Pentru a afla aceste detalii, mai intai trebuie sa stii ce administrator gestioneaza pensia ta. Daca nu stii, poti cere aceasta informatie chiar si online de la Autoritatea de Supraveghere Financiara. Apoi, restul detaliilor le afli direct de la administrator. La cererea ta, vei primi datele de login pentru contul online si vei putea verifica oricand ce se intampla cu banii tai.

Banii economisiti in contul tau individual Pilon II nu se pierd. Ei sunt lasati mostenire in cazul decesului participantului, fie in contul de pensie al mostenitorilor, daca si acestia sunt participanti la Pilonul II, fie se poate beneficia de ei imediat, daca mostenitorii sunt minori sau nu economisesc printr-o pensie administrata privat. De asemenea, in cazul invaliditatii participantului, acesta va primi banii economisiti inainte de implinirea varstei legale de pensionare.

Pentru ca sunt banii tai, este important sa stii ce se intampla cu ei. De aceea, este bine sa decizi ce administrator iti va gestiona fondurile acumulate inca de la inceput, cand te angajezi. Daca nu optezi tu pentru un administrator, iti va fi alocat unul din oficiu. În timp, ai posibilitatea sa iti schimbi administratorul, daca nu esti multumit de cel actual.