- 10 ani de Pilon II: 7,13 mil. participanti, 42,7 mld. RON active, 8,15% randament mediu anual
- Pensiile private sunt obligatorii in state ca Norvegia, Olanda, Marea Britanie, Elvetia si altele
- In statele dezvoltate (OECD), fondurile de pensii administreaza active de peste 120% din PIB
Pilonul II din Romania a implinit 10 ani de functionare, timp in care a functionat eficient, transparent, fara sincope, cu rezultate investitionale excelente si cu recunoastere internationala a tuturor acestor performante. Contribuind in mod obligatoriu la Pilonul II, romanii sunt proprietarii pensiei lor private, ai propriului viitor, la fel ca alti europeni din tari unde participarea la pensiile private este obligatorie (prin lege) sau cvasi-obligatorie (prin diverse aranjamente institutionale patronate-sindicate sau de breasla): Norvegia, Olanda, Marea Britanie, Elvetia, Danemarca, Finlanda, Suedia, Islanda si altele.
„Peste tot in lume, chiar si in statele cele mai dezvoltate din punct de vedere economic, oamenii tind sa isi subestimeze sever nevoile reale de economisire. Multi oameni nu economisesc deloc sau pun deoparte prea putini bani pentru a face fata unor cheltuieli neasteptate sau pentru a-si suplimenta veniturile la varsta pensionarii”, explica Radu Craciun, Presedintele APAPR. „De aceea, multe tari au introdus obligativitatea participarii la fonduri private de pensii, prin care oamenii sa poata economisi constant in cadrul unui sistem bine reglementat, prudent, eficient si administrat profesionist, cu transparenta deplina si performante investitionale rezonabile, asa cum, din fericire, este cazul in Romania”, spune Radu Craciun.
In cadrul OECD, organizatia statelor cu economii dezvoltate (la care Romania incearca sa adere de cativa ani), fondurile de pensii private administreaza active nete in valoare de circa 35 de mii de miliarde de euro, adica mai mult de 120% din PIB-ul cumulat al acestor state (sursa: OECD Pension Markets in Focus 2017). Pentru a ajunge la aceasta avutie semnificativa, cetatenii statelor dezvoltate contribuie cu procente importante in sistemele de pensii private: 12% din venituri in Danemarca, 9% in Elvetia, 8% in Olanda si Marea Britanie si asa mai departe (sursa: Mercer & CFA Institute: An Ideal Retirement System 2015). In Romania, contributia la Pilonul II a crescut lent de la 2% la 5,1%, apoi a fost redusa la 3,75% din venitul brut al participantilor la fondurile de pensii.
„Experienta statelor dezvoltate arata ca sumele mari se strang cu contributii mari si ca obligativitatea pensiilor private este o virtute in a proteja oamenii de saracie la batranete, nicidecum o vulnerabilitate a sistemului. Ar fi o utopie sa ne gandim ca 35 de mii de miliarde de euro, bani de pensii private, ar fi putut fi economisiti prin participare facultativa”, spune Presedintele APAPR.
In Pilonul II, romanii stiu oricand ce face fiecare leu
Pe data de 20 mai 2008, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) primeau in administrare primele contributii ale romanilor. 10 ani mai tarziu, sistemul functioneaza in parametri solizi, cu rezultate remarcabile. In tot acest timp, Pilonul II a primit in administrare contributii totale in valoare de 35,7 miliarde de lei, la care fondurile de pensii au adaugat prin investitii castiguri nete in valoare de 7 miliarde de lei. In total, cele 7 fonduri de Pilon II administreaza astazi active nete de 42,7 miliarde de lei in beneficiul a 7,13 milioane de romani care sunt inscrisi la acest sistem.
Prin urmare, valoarea medie a contului individual de pensie privata este de aproape 6.000 de lei, iar peste 1,2 milioane de participanti au acumulat deja o suma peste 10.000 de lei in contul lor. In cei 10 ani, Pilonul II a generat un randament mediu anual de 8,15%, adica un total de peste 127,5%.
Odata ce contributiile sunt virate de catre Casa Nationala de Pensii Publice catre fondurile de pensii private, ele devin proprietatea privata a fiecaruia dintre cei peste 7 milioane de participanti la Pilonul II. Gratie reglementarilor solide, transparentei depline a sistemului si administrarii profesioniste, romanii pot sti in orice moment situatia reala a pensiei lor private. Foarte important: in Pilonul II suma totala cuvenita pentru pensia privata nu poate fi mai mica decat valoarea contributiilor nete platite.
Recent, un Apel semnat de 15 organizatii recomanda autoritatilor: „Mentinerea legislatiei si arhitecturii actuale a Pilonului II, fara alte modificari, reprezinta unica solutie potrivita in prezent, urmand ca pe viitor sa se gaseasca solutii pentru recuperarea decalajului de contributii cauzat de intarzierile in respectarea calendarului stabilit de lege, precum si a reducerii de la finalul anului 2017. Numai astfel se poate asigura prosperitatea viitoare a romanilor”.
Situatia dupa 10 ani de functionare efectiva (20 mai 2008 – 18 mai 2018)
Contributii brute virate in sistem | 35.699.976.470 RON |
Castig net generat din investitii | 6.973.161.218 RON |
Active nete | 42.673.137.688 RON |
Numar total de participanti | 7.130.927 |
Contul mediu | 5.984 RON |
Randament mediu anual | 8,15% |
Randament total | 127,57% |
Romanii pot afla cum functioneaza sistemul de pensii private aici:
https://apapr.ro/pensii-private/cum-functioneaza
Daca nu stiu aceasta informatie, romanii pot afla la ce fond de pensii de Pilon II contribuie aici:
https://asfromania.ro/scr/petitiiFP
Daca stiu la ce fond sunt inscrisi, romanii isi pot vedea contul personal de pensie privata aici:
https://apapr.ro/pensii-private/verifica-pensia
Mecanismele de siguranta si garantiile pensiilor private sunt prezentate aici:
https://apapr.ro/pensii-private/siguranta-pensiilor