Precizari APAPR in dezbaterea publica din ultimele zile privind Pilonul II de pensii private

2018-04-23T17:35:06+03:0013 aprilie 2017|

In contextul dezbaterii publice din ultimele zile pe marginea viitorului sistemului de pensii private obligatorii (Pilonul II), Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) doreste sa faca urmatoarele precizari:

Industria de pensii private apreciaza si multumeste pentru declaratiile ferme si fara echivoc in sprijinul dezvoltarii sistemului de pensii private pe viitor, facute de Guvernul Romaniei, Ministerul de Finante si Ministerul Muncii, Autoritatea de Supraveghere Financiara, lideri ai partidelor parlamentare (atat din arcul guvernamental, cat si din opozitie), formatori de opinie, analisti, mass-media, etc. Aceste declaratii arata increderea de care se bucura sistemul de pensii private din Romania si faptul ca este considerat un proiect de succes, care a asigurat un randament investitional foarte bun pentru milioane de romani. APAPR si membrii sai isi declara din nou, in context, perpetua disponibilitate la dialog cu autoritatile publice in aceasta directie.

De asemenea, reamintim faptul ca membrii APAPR (administratori de fonduri de pensii, dar si bancile depozitare) si grupurile din care acestia fac parte reprezinta cele mai mari, importante si solide institutii financiare din Romania, cu activitati nu doar in zona administrarii pensiilor private, ci in toate aspectele pietelor financiare: bancar, piete de capital, asigurari, etc. In acest context, reiteram ca toti constientizam pe deplin faptul ca stabilitatea Pilonului II, dezvoltarea pietelor financiare, cresterea economica a Romaniei si bunastarea romanilor sunt fenomene interconectate si interdependente.

Mesajele transmise si actiunile intreprinse de APAPR urmaresc constant doar bunul mers al economiei Romaniei, al pietelor de capital, al stabilitatii finantelor publice. Mai mult, sprijinim pe deplin toate aceste deziderate prin activitatea de zi cu zi a membrilor nostri: administratori de fonduri de pensii si banci depozitare.

APAPR reconfirma angajamentul tuturor membrilor sai de a-i servi pe cei peste 7 milioane de participanti la fondurile de pensii private din Romania (Pilonul II obligatoriu si Pilonul III facultativ), ale caror economii suplimentare pentru pensie le administreaza. Toti membrii APAPR sustin sistemul cu maxim profesionalism si transparenta si au in vedere protejarea celor mai bune interese ale romanilor care contribuie la fondurile de pensii private.

In luna septembrie 2017, Pilonul II implineste 10 ani de la lansare si in niciun moment din acesti 10 ani nu a fost intr-o pozitie mai puternica decat in prezent, pozitie data de sprijinul unanim al autoritatilor, administrarea a peste 7 miliarde de euro in beneficiul a aproape 7 milioane de romani, cu un randament mediu anual de peste 9% de la infiintare.