Plicul Verde2020-04-30T16:17:53+03:00

Cauta plicul verde in cutia postala!

Afla care era valoarea contului tau de pensie privata in 2019.

Pilonul II, pensia privata obligatorie, si Pilonul III, pensia privata facultativa, sunt doua surse suplimentare de venit la pensie, in completarea pensiei de stat (Pilon I). Cu ajutorul acestor produse de economisire, la varsta pensionarii poti avea un stil de viata mai apropiat de cel cu care esti obisnuit, astfel incat sa nu fii coplesit de griji financiare.

De aceea, daca esti participant la un fond de pensii private, in fiecare an, administratorul fondului la care contribui are obligatia de a-ti transmite, in prima jumatate a anului, o scrisoare de informare cu detalii despre situatia activului tau personal (adica valoarea contului tau) la data de 31 decembrie a anului precedent. In fiecare an, scrisoarea de informare este trimisa pana la data de 15 mai, la ultima adresa postala comunicata administratorului fondului tau de pensie.

Pentru ca tu sa gasesti mai usor scrisoarea de informare anuala, ea va fi trimisa intr-un plic verde – semnalul ca ai primit scrisoarea de informare anuala ce contine valoarea contului tau de pensie privata la sfarsitul anului precedent.

CE GASESTI IN PLICUL VERDE

Scrisoarea de informare anuala pe care o vei gasi in plicul verde contine informatii despre activul personal (valoarea contului), numarul de unitati de fond si valoarea acestora pana la finalul anului anterior, valoarea contributiilor lunare care au fost virate in contul tau, precum si informatii despre situatia administratorului.

Ce reprezinta un fond de pensii

Fondul de pensii este un fond infiintat pentru a facilita, organiza si investi banii depusi lunar, astfel incat acestia sa genereze o crestere a veniturilor pe care angajatul le va avea la varsta pensionarii, pe langa pensia de stat.

Ce este activul personal

Activul personal reprezinta suma acumulata in contul participantului, ea fiind egala cu numarul de unitati de fond detinute de acesta, inmultite cu valoarea la zi a unei unitati de fond.

Ce reprezinta unitatile de fond

Unitatile de fond sunt unitatile de masura a fondurilor de pensii. De fiecare data cand se incaseaza o contributie, aceasta este transformata in unitati de fond la valoarea lor din momentul convertirii sumelor. In momentul retragerii banilor din fond, unitatile de fond sunt convertite in lei la valoarea din acel moment a unitatilor de fond.

Ce este administratorul fondului de pensii

Administratorul fondului de pensii poate fi o societate de pensii, de administrare a investitiilor sau o societate de asigurari, autorizate de ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara) pentru a administra fonduri de pensii si, optional, pentru a furniza pensii private.

Retine!

La cerere, administratorul fondului tau de pensii iti poate oferi detalii suplimentare despre ce inseamna participarea la un fond de pensii sau despre informatiile din scrisoarea anuala.

CUM FUNCTIONEAZA PENSIILE PRIVATE

Ce este pensia administrata privat

Pilonul II are la baza alocarea unei parti din contributia de asigurari sociale (CAS) platita de contribuitori catre conturile lor personale deschise la fondurile de pensii private obligatorii, in scopul acumularii si investirii continue a acestor sume. Banii din aceste fonduri nu apartin societatilor de administrare, ci participantilor care contribuie la Pilonul II – ei sunt proprietatea privata a participantilor, un statut similar, de exemplu, unui cont bancar.

5 beneficii ale pensiei Pilon II

  1. Pana la emiterea legii privind plata pensiilor, banii stransi in contul personal de pensie administrata privat (Pilonul II) iti revin tie la varsta pensionarii sau inainte, in cazul invaliditatii de grad I sau II nerevizuibil. In cazul decesului, banii raman mostenitorilor tai legali.
  2. Poti verifica in orice moment pe Internet la ce fond contribui sau sa iti verifici contul.
  3. Banii tai sunt administrati prudent si transparent, cu scopul maximizarii economiilor tale pentru pensie.
  4. Sistemul pensiilor private din Romania are istoricul unei functionari ireprosabile prin profesionalismul administratorilor si supravegherea Autoritatii pentru Supraveghere Financiara (ASF)
  5. Legislatia prevede numeroase mecanisme de siguranta pentru protectia banilor tai. Ai garantia ca la varsta pensionarii vei primi cel putin valoarea cumulata neta a contributiilor platite.

Afla mai multe despre pensia ta privata urmarind video-ul de mai jos.

Vizual video – Ce este Pilonul 2 de pensii

Ce este pensia facultativa privata Pilonul III

  • Pilonul III functioneaza similar cu pensia administrata privat Pilonul II, avand insa ca sursa platile voluntare, facultative, facute de salariati si/sau angajatori. Contributia la fondurile de pensii facultative beneficiaza de o deductibilitate fiscala (in limita a cate 400 EUR/an, la angajat si, respectiv, angajator), pentru incurajarea economisirii private.

Avantajele tale daca economisesti la Pilonul III

  • Pana la emiterea legii privind plata pensiilor, banii stransi in contul personal de pensie facultativa (Pilonul III) iti revin tie incepand cu varsta de 60 de ani sau inainte, in cazul invaliditatii de grad I sau II nerevizuibil. In cazul decesului, banii raman mostenitorilor tai legali.
  • Deductibilitatile fiscale aferente contributiilor nu depasesc 400 euro/an.
  • Ai libertate, pentru ca tu decizi fondul de pensii la care sa contribui, nivelul contributiei si perioada in care cotizezi.
  • Flexibilitate maxima in ceea ce priveste modificarea valorii contributiei, intreruperea si reluarea ei.

Cat de sigure sunt pensiile private din Romania?

Sistemul de pensii private este foarte strict reglementat si supravegheat, existand numeroase garantii si mecanisme de siguranta pentru banii tai. In plus, fondurile investite pe termen lung beneficiaza de capitalizare (randamente), iar tu ai drept de proprietate asupra banilor din contul personal deschis la fondurile de pensii.

Afla mai multe

Daca vrei sa intelegi mai bine cum functioneaza sistemul de pensii private, consulta Ghidul Participantului realizat de Autoritatea de Supraveghere Financiara

Ghidul participantului – Pilonul II
Ghidul participantului – Pilonul III

CUM PRIMESTI PLICUL VERDE

Scrisoarea anuala de informare este trimisa, in fiecare an, la ultima adresa de corespondenta pe care ai comunicat-o administratorului care iti administreaza contul. Asadar, daca iti schimbi domiciliul, este extrem de important sa ii comunici acestuia noua ta adresa, pentru a putea primi plicul verde.

Totusi, daca nu ai reusit sa iti actualizezi datele de contact la timp sau plicul verde nu a ajuns in cutia ta postala din oricare alte motive, poti contacta administratorul pentru a intra in posesia informatiilor din scrisoarea de informare anuala.