Cauta plicul verde in cutia postala!
Afla valoarea contului tau de pensie privata.
Pilonul II (pensia privata obligatorie) si Pilonul III (pensia privata facultativa) sunt doua surse suplimentare de venit la varsta retragerii din activitate, in completarea pensiei de stat (Pilon I). Cu ajutorul lor, la varsta pensionarii poti avea un stil de viata mai apropiat de cel cu care esti obisnuit.
Daca esti participant la un fond de pensii private, administratorul fondului la care contribui are obligatia de a-ti transmite, in fiecare an, o scrisoare de informare cu detalii despre valoarea contului tau la data de 31 decembrie a anului precedent. Scrisoarea de informare anuala este trimisa pana la data de 15 mai, la ultima adresa comunicata administratorului fondului tau de pensie.
Ca sa o gasesti mai usor si sa iti capteze atentia, ea este trimisa de regula intr-un plic verde – semnalul ca ai primit scrisoarea de informare anuala ce contine valoarea contului tau de pensie privata la sfarsitul anului precedent. Nu uita ca poti solicita administratorului fondului tau de pensie sa iti trimita aceasta scrisoare anuala de informare exclusiv online, pe e-mail: asa o vei primi mai repede si nici nu se va mai consuma hartie.
CE GASESTI IN PLICUL VERDE
Scrisoarea de informare anuala pe care o vei gasi in plicul verde contine informatii despre activul personal (valoarea contului), numarul de unitati de fond si valoarea acestora pana la finalul anului anterior, precum si valoarea contributiilor lunare din anul precedent.
Ce este un fond de pensii
Fondul de pensii este infiintat pentru a-ti investi banii virati lunar, astfel incat acestia sa genereze o crestere a veniturilor pe care le vei avea la varsta pensionarii, pe langa pensia de stat.
Ce inseamna activul personal
Activul personal inseamna suma acumulata in contul participantului, ea fiind egala cu numarul de unitati de fond inmultit cu valoarea la zi a unei unitati de fond. Activul personal este proprietatea ta privata, similar cu un cont bancar.
Ce sunt unitatile de fond
Unitatile de fond sunt unitatile de masura a fondurilor de pensii. Oricand fondul incaseaza o contributie, aceasta este transformata in unitati de fond la valoarea unitatii din momentul convertirii sumelor. In momentul retragerii banilor din fond, unitatile de fond sunt convertite in lei la valoarea din acel moment a unitatilor. Valoarea unitatii de fond creste sau scade in fiecare zi in functie de evolutia instrumentelor financiare in care sunt investiti banii fondului de pensii private.
Ce este administratorul fondului de pensii
Administratorul fondului de pensii este societate de pensii, de administrare a investitiilor sau o societate de asigurari, autorizate de ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara) pentru a administra fonduri de pensii private.
CUM FUNCTIONEAZA PENSIILE PRIVATE
Ce este Pilonul II – pensia privata obligatorie
Pilonul II inseamna ca o parte din contributia ta de asigurari sociale (CAS) platita catre bugetul public este directionata catre un fond privat de pensii, bazat pe acumularea si investirea continua a acestor sume. Banii din aceste fonduri de pensii private nu apartin administratorilor, ci tie si celorlalti participanti care contribuie la Pilonul II. Iata ce avantaje ai:
- Poti verifica pe Internet in orice moment la ce fond contribui si cati bani ai strans. De asemenea, poti solicita administratorului sa iti trimita scrisoarea anuala exclusiv online, pe e-mail.
- Banii tai sunt administrati prudent si transparent pentru a-ti creste economiile pentru pensie. Sistemul pensiilor private din Romania are istoricul unei functionari excelente prin profesionalismul administratorilor si supravegherea Autoritatii pentru Supraveghere Financiara (ASF).
- Legislatia prevede numeroase mecanisme de siguranta pentru protectia banilor tai. Ai garantia ca la varsta pensionarii vei primi cel putin valoarea cumulata neta a contributiilor platite.
Ce este Pilonul III – pensia privata facultativa
Pilonul III functioneaza similar cu Pilonul II, avand insa ca sursa platile voluntare, facultative, facute de salariati si/sau angajatori. Ai libertate: tu decizi fondul de pensii la care sa contribui, nivelul contributiei si perioada in care cotizezi. Contributiile sunt deductibile fiscal in limita a 400 euro/an, atat pentru angajat, cat si pentru angajator. Ai flexibilitate pentru modificarea valorii contributiei, intreruperea si reluarea ei.
Cand si cum poti retrage banii din Pilonul II si III de pensii private
La Pilonul II obligatoriu poti sa beneficiezi de suma acumulata in contul tau personal de pensie privata in 3 situatii:
- Atunci cand obtii decizia de pensionare pentru limita de varsta din sistemul public de pensii;
- Atunci cand obtii decizia de pensionare pentru invaliditate (indiderent de grad);
- In cazul nefericit al decesului participantului la fond, suma poate fi revendicata de mostenitorii legali sau testamentari, dupa caz.
Cum primesti banii? Legea prevede in prezent doar doua optiuni: poti opta fie intre o plata unica, integrala, pe loc, a sumei acumulate, fie pentru plati lunare egale, esalonate, pe durata a cel mult 5 ani (cel mult 60 de plati lunare). Inainte de a lua aceasta decizie, intreaba administratorul fondului de pensii private ce regim fiscal se aplica in fiecare caz, adica ce impozite si contributii ti se vor retine. Nu iti face griji, nu vei avea obligatii birocratice: administratorul fondului de pensii va calcula, retine si vira impozitele datorate catre autoritatile fiscale.
La Pilonul III facultativ poti sa iti retragi banii economisiti oricand dupa implinirea varstei de 60 de ani, dar si in situatia pensionarii pentru invaliditate. De asemenea, banii economisiti in Pilonul III revin mostenitorilor legali sau testamentari in cazul nefericit al decesului participantului. La fel ca la Pilonul II, ai fie optiunea unei plati unice, fie cel mult 60 de plati lunare egale.