Cum functioneaza Pilonul II de pensii

2021-10-22T13:21:28+03:0020 mai 2018|

Stii ca obiectivul administratorilor privati de fonduri de pensii este sa inmulteasca banii cu care tu contribui lunar?

Odata cu introducerea pensiei private obligatorii – Pilonul II – sistemul s-a schimbat in favoarea angajatilor. Participantii la Pilonul II detin „conturi individuale”, in care se acumuleaza economiile lor pentru pensie. Acest lucru se intampla de la prima contributie si ramane valabil pe tot parcursul participarii la sistem. Contributiile sunt investite prudent pentru a fi inmultite, sumele suplimentare, impreuna ca cu toate contributiile virate, fiind incasate la pensie. Cu alte cuvinte, la pensie ai garantia ca vei primi cel putin sumele nete cu care ai contribuit de-a lungul timpului si exista posibilitatea sa primesti mai mult, datorita castigurilor investitionale.

Administratorii fondurilor de pensii private preiau contributia ta si o investesc impreuna cu contributiile altor participanti, deci exista un avantaj de volum, prezentandu-ti periodic situatia investitiilor. Sumele acumulate sunt investite in special in titluri de stat emise de guvernul Romaniei si in actiuni ale companiilor listate la bursa, obligatiuni si alte instrumente financiare. Aceste plasamente prezinta risc minim si sunt preferate si de administratorii privati pentru a le garanta viitorilor pensionari ca vor primi cel putin sumele nete cu care au contribuit.

De altfel, legislatia prevede in mod explicit faptul ca fondurile de pensii private nu pot da faliment. In plus, activitatea administratorilor de fonduri este auditata regulat si temeinic de catre Autoritatea pentru Supraveghere Financiara.

La zece ani de la infiintarea Pilonului II de pensii in Romania, analize si studii independente au confirmat performanta fondurilor administrate privat. Randamentele inregistrate au fost peste inflatie, ceea ce inseamna castiguri reale si consistente pentru participanti.

Urmatorul episod iti arata concret cum poti avea grija de banii tai pusi de-o parte in Pilonul II de pensii.

Go to Top