Ce este Pilonul II de pensii

2018-05-21T12:10:50+03:0018 mai 2018|

Stii de unde iti vor veni banii la pensie?

Indiferent cat mai ai de muncit pana la pensie este important sa stii de unde iti vor veni banii si ce se intampla cu ei pana atunci.

Istoric, pensia ta vine din secolul XIX, cand au aparut primele sisteme de pensii de stat. Acestea s-au generalizat in prima parte a secolului XX, presupunand un model in care angajatii actuali platesc pensia celor iesiti din campul muncii. Totul a mers foarte bine atata timp cat numarul celor intrati in sistem crestea, iar numarul pensionarilor ramanea relativ constant. În ultimele decenii insa, situatia s-a schimbat dramatic si ti-a pus banii de pensie in pericol: numarul pensionarilor creste rapid, speranta lor de viata este mai ridicata, dar numarul noilor angajati scade in special din cauza scaderii natalitatii. A aparut astfel nevoia unei reforme a sistemelor de pensii.

Urmand modelul tarilor europene occidentale, Banca Mondiala a propus o astfel de reforma si in tarile din Europa de Est. În Romania, reforma sistemului a inceput in 2007 si a presupus organizarea pe trei piloni. Pilonul I este vechiul sistem de pensii de stat, obligatoriu. Din suma cu care contribui la Pilonul I, o parte a fost redirectionata catre un fond de pensii administrat privat, adica Pilonul II sau pensia obligatorie. Exista si un Pilon III de pensii, privat si facultativ, la care poti contribui lunar cu bani din propriile tale venituri.

În 2007, aderarea initiala la fondurile de pensii administrate privat a fost obligatorie pentru persoanele cu venituri care aveau pana in 35 de ani si optionala pentru cei cu varsta intre 35 si 45 de ani. Toti tinerii care se angajeaza devin automat participanti la Pilonul I si la Pilonul II de pensii. În primele patru luni de la prima angajare, tinerii isi pot alege administratorul care le gestioneaza pensia privata Pilon II, iar dupa aceasta perioada, daca nu au optat din proprie initiativa, le este desemnat un administrator din oficiu.

Al doilea episod iti arata cum functioneaza Pilonul II si de ce la pensie vei primi mai multi bani decat ai cotizat.