APAPR solicita de urgenta autoritatilor sa abordeze cu transparenta si responsabilitate viitorul pensiilor din Pilonul II

2021-10-22T13:14:48+03:0020 aprilie 2018|

APAPR (Asociatia Pensiilor Administrate Privat din Romania), organizatie ce apara interesele a milioane de romani care contribuie de peste 10 ani la fondurile de pensii obligatorii administrate privat face apel la autoritati sa prezinte in mod transparent si responsabil scenariile privind viitorul Pilonului II de pensii si sa raspunda solicitarilor repetate de a initia un dialog institutional cu toate partile implicate in aceasta dezbatere. Astfel, APAPR solicita autoritatilor sa prezinte public si sa justifice intentiile de a schimba actualul sistem de pensii obligatorii administrate privat astfel incat toti participantii la Pilonul II sa poata decide in mod constient si informat cu privire la siguranta sa financiara in viitor.

APAPR considera ca vehicularea in spatiul public a unor scenarii contradictorii neasumate de nicio institutie creeaza confuzie si neincredere, ceea ce poate aduce prejudicii intereselor financiare legitime ale unei intregi generatii de angajati din mediul public si privat.

In numele a 7 milioane de romani a caror siguranta financiara va depinde de diversificarea surselor de venit la pensionare, APAPR isi exprima inca o data in mod public invitatia la dialog si consultare publica cu privire la viitorul Pilonului II de pensii private, conform legilor care guverneaza activitatea decizionala in Romania.

APAPR reitereaza faptul ca Pilonul II de pensii private din Romania este unul solid, transparent, eficient reglementat, profitabil pentru participanti si ca doar mentinerea sa in forma actuala este de natura sa aiba in viitor efecte pozitive pentru cele 7 milioane de romani care contribuie la aceste fonduri de pensii.

Sistemele de pensii publice se afla sub o presiune uriasa peste tot in lume din cauza imbatranirii populatiei si reducerii numarului de tineri care sa sustina pensiile celor in varsta. Ca urmare, in Romania, ca in multe state ale lumii, sistemul public de pensii nu mai poate sa asigure de unul singur pensii adecvate generatiilor viitoare de romani. Pe de alta parte, populatia tinde sa isi subestimeze nevoile reale de economisire pentru pensie peste tot in lume, inclusiv in tarile mult mai dezvoltate si educate financiar decat Romania. In aceste conditii, in tara noastra riscul subevaluarii este cu atat mai mare. Potrivit unui studiu realizat la solicitarea APAPR in toamna anului 2017, circa 75% dintre romani (adulti, mediul urban, utilizatori de Internet) isi doresc sa obtina o pensie de peste 500 de euro la varsta retragerii, in timp ce in prezent doar mai putin de 2% dintre pensionari se bucura de un asemenea nivel al pensiei. Aceasta diferenta uriasa dintre asteptari si realitate nu poate fi compensata doar de sistemul public de pensii, ci este necesara consolidarea Pilonului II de pensii private obligatorii si Pilonului III de pensii private facultative, ca solutii complementare la Pilonul I de pensii de stat. Mai mult, 38% dintre romani nu economisesc absolut deloc pentru pensie, iar pentru inca 39% putinele economii vizeaza cu totul alte aspecte (acoperire credite, renovare locuinta, masina, vacante, etc.) si nu suplimentarea pensiei. In aceste conditii, Pilonul II obligatoriu este singura sursa suplimentara de economisire pentru un procent covarsitor al populatiei active din Romania – iar pentru romanii cu venituri mici, Pilonul II este singura sursa suplimentara de economisire. Din acest motiv, obligativitatea contributiei la o pensie administrata privat este prezenta in foarte multe state dezvoltate din lume, diferind doar platitorul acestei contributii: individul, angajatorul sau statul.

In ultimele luni, performanta Pilonului II din Romania a fost remarcata de institutii prestigioase: OECD, BetterFinance, Comisia Europeana, iar afectarea recenta a contributiei virate in administrare privata a atras numeroase critici, intrucat este de natura sa puna in pericol sustenabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii in general si sa impacteze negativ pieta de capital si stabilitatea financiara a Romaniei.

APAPR va continua sa comunice si sa informeze pe toti cei interesati sa evalueze in mod corect performanta actuala a sistemului de pensii private si consecintele unor eventuale modificari.

Go to Top