Proprietar de pensie2019-10-01T11:00:06+03:00

Si tu ai niste bani pusi deoparte la Pilonul II

Exact ca banii pe care ii gasesti intr-o haina pe care o imbraci cand se schimba anotimpul, ceea ce ai acumulat, de-a lungul timpului, la Pilonul II este bine pus deoparte.  

Fie ca ai inceput sa contribui la Pilonul II acum mai bine de 11 ani, atunci cand s-a lansat sistemul de pensii private obligatorii in Romania, fie ca ai inceput sa contribui la acest sistem complementar pensiei de stat mai recent, este important sa stii că TU esti proprietarul sumei acumulate in contul tau individual. Si ca toate contributiile tale se strang luna de luna in acest cont. Si nu doar ca se aduna, ci sunt investite pentru a fi inmultite, astfel incat sa te poti bucura de ele in momentul in care atingi varsta legala a pensionarii.  

Da, banii tai pentru pensia Pilon II sunt pastrati in siguranta pana cand te vei retrage din activitate si vor completa pensia Pilon I 

Pentru ca pensia ta Pilon II este proprietatea ta, ai grija de ea! Afla la ce fond de pensie Pilon II contribui lunar si verifica periodic cati bani ai strans in cont. Te vei bucura sa gasesti acolo bani bine pusi deoparte, de pastrat. Poti afla totul despre pensia ta si poti fi in contact permanent cu administratorul tau, dintr-un simplu click.  

AFLA DE MAI JOS
LA CE FOND DE PENSII
ESTI PARTICIPANT

Afla la ce fond contribui

Bine ai venit in comunitatea proprietarilor de pensie

E important sa stii 5 lucruri despre pensia ta privata:

 1. Banii stransi in contul personal de pensie privata (Pilonul II) sunt cu adevarat ai tai.
 2. In orice moment poti verifica pe Internet la ce fond contribui si cati bani ai strans.
 3. Banii tai sunt administrati prudent si transparent, cu rezultate bune pana acum.
 4. Performantele Pilonului II sunt certificate de institutii internationale de prestigiu.
 5. Legislatia prevede numeroase mecanisme de siguranta pentru protectia banilor tai.

Te-am facut curios? Afla mai multe despre pensia ta privata in continuare.

Tu esti proprietarul banilor din Pilonul II

 1. Banii din Pilonul II sunt ai fiecarui roman care, luna de luna, contribuie la fondul sau de pensie obligatorie administrata privat cu o parte din contributiile sale sociale. Asadar, acesti bani nu merg catre bugetul de stat pentru plata pensiilor de acum, ci se acumuleaza in conturi individuale, sunt investiti in economia romaneasca si apoi se intorc la tine inmultiti, in momentul in care atingi varsta de pensionare.
  Afla mai multe
 2. Pentru ca esti proprietarul acestor bani, in cazul unui eveniment nefericit inainte de pensionare, ei nu se pierd, ci sunt mosteniti de succesori, la fel ca oricare alt bun: casa, masina, conturile din banca etc.
  Afla mai multe
 3. Pentru ca esti proprietarul acestor bani, cei care ii administreaza sunt obligati sa iti raporteze cum i-au folosit, cum i-au inmultit si cum i-au pus sa lucreze pentru bunastarea ta. Afla cum poti sa ceri informatii despre pensia ta privata Pilon II.
  Afla mai multe

Indiferent cat mai ai de muncit pana la pensie, este important sa stii ca esti deja proprietarul contului tau de pensie Pilon II

Vizual video – Ce este Pilonul 2 de pensii

Cum functioneaza Pilonul II de pensii private obligatorii

 1. Luna de luna, contributiile tale pentru pensie se acumuleaza in contul individual din fondul de Pilon II. Administratorul nu le pune „la saltea”, ci le investeste permanent pentru a obtine randament.
  Afla mai multe
 2. Dar tocmai pentru ca sunt banii tai, ei sunt investiti cu prudenta de administratori. De aceea, investitiile se fac in special in titluri de stat emise si in actiuni ale companiilor listate la bursa, obligatiuni, plasamente cu risc minim. Asa, poti avea garantia ca vei primi cel putin sumele cu care ai contribuit, dupa cum prevede legea.
  Afla mai multe
 3. Tu stii permanent cum lucreaza banii pentru bunastarea ta, pentru ca administratorul pensiei tale este obligat sa te tina la curent periodic cu modul in care ii investeste. In fiecare an primesti scrisoarea anuala de informare, dar iti poți verifica situatia contului oricand, pe Internet.
  Afla mai multe

Banii tai sunt investiti pentru a fi inmultiti

Vizual video – Cum functioneaza Pilonul 2 de pensii

Ce castigi din Pilonul II

 1. La pensie, vei incasa toate contributiile acumulate, dar si ce ai castigat prin investirea lor. Pentru a proteja proprietarii conturilor de pensie, legea obliga administratorii sa iti asigure o pensie cel putin egala cu valoarea contributiilor tale de-a lungul timpului minus comisioanele legale, dar si o rata minima de rentabilitate.
  Afla mai multe
 2. Experienta arata ca administratorii privati au obtinut rezultate foarte bune pana acum si ca iti pot plati o pensie mai mare decat contributia.
  Afla mai multe

Poti afla rapid si simplu
suma din contul de Pilon II

Vizual video – Situatia actuala a Pilonului 2 de pensii

Ce inseamna randamentul Pilonului II

 1. Randamentul reprezinta valoarea care se intoarce la tine, creata prin investirea contributiilor tale. Cu alte cuvinte, cat de mult lucreaza pentru tine banii pe care i-ai investit. Este o situatie similiara cu dobanda pe care o primesti pentru un depozit  facut la banca.
  Afla mai multe
 2. Acest mecanism este valabil si pentru Pilonul II. Timp de 30-45 de ani, administratorul pensiei tale investeste sumele pe care le depui si obtine castiguri care se adauga luna de luna in contul tau. Afla ce sume au acumulat romanii in 10 ani de Pilon II.
  Afla mai multe

De ce este sigur Pilonul II

 1. In calitate de participant la Pilonul II, esti protejat de lege. Pentru ca sunt veniturile tale, administratorul nu poate sa isi insuseasca contributiile din Pilonul II.
  Afla mai multe
 2. Pentru a preveni orice frauda, activele fondurilor sunt depozitate la o banca – iar aceasta este supravegheata de Banca Nationala a Romaniei. BNR verifica orice operatiune derulata cu banii fondurilor de pensii. De asemenea, si Autoritatea pentru Supraveghere Financiara (ASF) supravegheaza si controleaza sistemul pensiilor private. Un lucru foarte important: fondurile de pensii private nu pot da faliment.
  Afla mai multe
 3. Administratorii Pilonului II sunt societati reputabile, cu istoric si traditie in administrarea fondurilor de pensii. In plus, ei se supun unei multitudini de reglementari solide – inca o garantie ca banii tai sunt administrati responsabil.
  Afla mai multe

Esti proprietarul unui venit valoros

 1. Pilonul II din Romania este cel mai performant sistem de acest fel din Europa, ceea ce inseamna castiguri reale si consistente pentru tine la varsta pensionarii.
  Afla mai multe
 2. Afla si tu cat ai acumulat in contul tau.
  Afla mai multe

Noutati

APAPR si-a reconfirmat conducerea

9 iunie 2020|

Adunarea Generala a membrilor APAPR a reconfirmat ieri prin vot conducerea la varf a organizatiei: BCR Pensii (reprezentata de dl. Radu Craciun) si NN Pensii (prin dna. Andreea Pipernea) isi mentin pozitiile de presedinte, respectiv vicepresedinte. Alti doi membri Consiliului Director al Asociatiei au fost reconfirmati in urma alegerilor APAPR: BRD Groupe Societe Generale (prin dna. Claudia Ionescu, director al directiei titluri) si Allianz-Tiriac [...]

Efectele crizei CoVid-19 asupra fondurilor de pensii private

2 aprilie 2020|

Restricțiile impuse libertății de mișcare a persoanelor și bunurilor în contextul crizei CoVid-19 au afectat semnificativ economia globală, piețele de capital și cotațiile tuturor activelor financiare. Scăderile cotațiilor bursiere de circa 25% în România și principalele piețe europene (Germania, Franța, Marea Britanie) au dus la o depreciere temporară a valorii activelor administrate de Pilonul II de pensii private. Performanțele investiționale ale Pilonului II rămân [...]

30% dintre participanții la Pilonul II de pensii private au acumulat peste 10.000 de lei în contul personal

22 ianuarie 2020|

75% dintre români cred că Pilonul II de pensii private obligatorii ar trebui menținut, iar satisfacția lor față de acest sistem este în creștere, potrivit unui sondaj național de opinie realizat recent. În pofida creșterii cu 15% a salariului mediu pe economie în 2019, tot mai puțini români spun că pot economisi o parte din veniturile lor: doar 34% dintre români economisesc cu regularitate [...]

Pilonul II a avut în 2019 cel mai bun randament din ultimii 9 ani. Românii sunt mai bogați cu 2,6 mld. EUR grație fondurilor de pensii

16 ianuarie 2020|

Cele 7 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) au realizat în 2019 un randament mediu de 11,8%, cea mai bună performanță din ultimii 9 ani, pe fondul recuperării deprecierilor cauzate de efectele OUG 114/2018 în economie și pe piețele financiare, precum și evoluțiilor peste așteptări ale Bursei de Valori de la București. Randamentul total realizat de toate fondurile de Pilon II de la [...]

APAPR saluta modificarile adoptate de Guvern la OUG 114/2018

13 ianuarie 2020|

APAPR saluta modificarile adoptate de actualul Guvern prin OUG 1/2020 la OUG 114/2018 si la Legea 411/2004 in ceea ce priveste functionarea sistemului de pensii private obligatorii (Pilonul II). Consideram ca solutiile legislative identificate si adoptate de Executiv la actele normative mentionate sunt juste, rezonabile si menite sa readuca echilibrul intre interesele legitime ale tuturor actorilor din Pilonul II: participantii la fondurile de pensii, [...]

CFA 2019 Viitorul sistemului de pensii din România

13 decembrie 2019|

Asociatia CFA Romania a realizat acest studiu care isi propune sa prezinte solutii pentru asigurarea unui sistem de pensii solid, bine structurat, care sa raspunda cat mai bine nevoilor societatii. Securitatea financiara dupa pensionare are o importanta covarsitoare atat pentru indivizi, cat si pentru societate, in ansamblu, fiind necesar ca majoritatea tarilor sa faca fata efectelor sociale, economice si financiare ale imbatranirii populatiei. Determinarea [...]

Fondurile de pensii private au facut plati de 95 mil. EUR catre peste 60.000 de participanti si mostenitori

18 noiembrie 2019|

Fondurile de pensii private (Pilonul II obligatoriu + Pilonul III facultativ) au realizat, de la infiintare si pana la finele lunii septembrie 2019, plati in valoare de 454,7 mil. RON (95,7 mil. EUR) catre un numar de 63.153 de participanti si mostenitori, potrivit statisticilor centralizate de APAPR. Sumele sunt aproximativ egal impartite intre fondurile de pensii obligatorii si cele facultative (226 mil. RON la [...]