Doua studii realizate independent si publicate recent de catre BetterFinance (Federatia Europeana a Investitorilor si Utilizatorilor de Produse Financiare) si OECD (organizatia mondiala a statelor dezvoltate) situeaza Pilonul II din Romania in topul performantei financiare in administrarea fondurilor de pensii private la nivel european.
Bucuresti, 10.25.2017. La zece ani de la infiintarea Pilonului II de Pensii in Romania, analize si studii independente confirma performanta fondurilor de pensii private obligatorii.
Astfel, raportul BetterFinance „The Real Return 2017” situeaza Pilonul II din Romania pe primul loc in cadrul unui panel de 15 state membre UE, pentru al treilea an consecutiv: „Cele mai bune rezultate obtinute de fonduri de pensii private au fost inregistrate in Romania, cu un randament real solid de +5,3% pe o perioada de (doar) 9 ani”, noteaza raportul (pagina 63), care face referire la randamentul real (ajustat cu inflatia si toate comisioanele percepute).
Pe de alta parte, potrivit raportului OECD „Pension Markets in Focus 2017” privind performantele sistemelor de pensii din intreaga lume, pe durata ultimilor 10 ani, fondurile de Pilon II din Romania s-au situat pe locul al doilea dintre cele 38 de state europene analizate, cu un randament real, (ajustat cu inflatia, nu si cu comisioanele), de 6,8% (medie anualizata), fiind depasite doar de fondurile similare din Croatia.
La sfarsitul lunii septembrie 2017 existau in Romania 7 milioane de participanti la fondurile de pensii Pilon II, suma cumulata in conturile lor fiind de 38 de miliarde de lei, iar castigul total fiind de peste 7 miliarde de lei. Valoarea medie a unui cont este de 5.500 de lei, in conditiile in care peste un milion de participanti au peste 10.000 de lei in contul personal.
Fondurile de pensii din statele dezvoltate (membre OECD) depasesc nivelul de 38 de mii de miliarde de dolari, din care cele din SUA controleaza 66%. In tari precum Danemarca, Olanda, Elvetia sau Canada, fondurile de pensii depasesc PIB-ul statelor respective – pentru comparatie, in Romania Pilonul II reprezinta doar putin peste 4% din PIB, dupa 10 ani de acumulare. Fondurile private de pensii au aparut ca raspuns la problemele financiare ale sistemelor publice, care in multe tari nu mai reusesc sa asigure venituri decente pensionarilor.
Despre APAPR
Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania este o organizatie profesionala, neguvernamentala, apolitica, independenta, nonprofit, creata pentru a proteja interesele, a promova si a dezvolta colaborarea si cooperarea in domeniul fondurilor de
pensii private din Romania. APAPR are 13 membri (10 administratori de fonduri de pensii private si 3 banci depozitare) si are o reprezentativitate de 100% pe piata pensiilor private. APAPR apara interesele celor 7 milioane de participanti la fondurile de pensii private si este afiliata la Federatia Europeana a Fondurilor de Pensii Private, PensionsEurope.