APAPR priveste cu ingrijorare declaratiile facute in seara zilei de ieri in spatiul public, cu referire la posibilitatea de a elimina caracterul obligatoriu al Pilonului II de pensii private. In acest context, Asociatia reitereaza dorinta de a reprezenta un partener de dialog institutional in realizarea analizei imperios necesare luarii celei mai bune decizii pentru viitorul celor 7 milioane de participanti la Pilonul II de pensii.
Pana in prezent, in cadrul dialogurilor institutionale pe care le-a purtat cu autoritatile, APAPR a transmis faptul ca interesele participantilor sunt cel mai bine urmarite doar prin mentinerea arhitecturii si a principalilor parametri ai Pilonului II. In contextul ultimelor evolutii, APAPR solicita Primului-Ministru sa faciliteze o intalnire cu toti actorii relevanti din acest domeniu, precum si cu institutiile de reglementare, pentru a putea purta un dialog transparent cu privire la scenariile analizate in prezent de catre factorii de decizie si a ne prezenta punctul argumentat de vedere.
Reamintim faptul ca Pilonul II de pensii a fost infiintat in urma cu 10 ani si pana in prezent a functionat transparent, in siguranta, eficient si cu performante investitionale remarcabile in beneficiul contributorilor. Obligativitatea instituita prin lege a facut din Pilonul II de pensii o cale sigura de a atinge toti salariatii, in vederea asigurarii pentru acestia a unui venit suplimentar la varsta pensionarii. De asemenea, Pilonul II reprezinta singurul mijloc de economisire (fara niciun cost suplimentar!) pentru circa 50% din populatia activa, procentul fiind progresiv mai mare cu cat veniturile sunt mai mici.